MacskaInfo

Minden, ami macskákkal kapcsolatos...

E-mail

Várom véleményeidet, észrevételeidet a bloggal, és a cicatartással kapcsolatban!
info@macskainfo.com

Következő kiállítás: 2009. szeptember 12-13.

2009.09.07. 19:50 - guess

                                               


IAMS Nemzetközi Macskakiállítás lesz 2009. szeptember     12 - 13. - án Budapesten, a Lurdy házban. Itt naponta több mint 250 különleges macska várja a látogatókat, akik állateledelekből és felszerelésekből óriási kedvezménnyel vásárolhatnak kedvenceiknek.
A kiállítás ideje alatt az Alpha - Vet Kft.  állatorvosa hasznos tanácsokkal látja el a kiállítókat illetve a látogatókat.
Nyitva mindkét nap: 10 - 18 -ig,
Belépőjegy a helyszínen váltható.

Lurdy ház - 1. emelet - kiállítási központ
JEGYÁRAK:


Felnőtt - 700 Ft
Gyerek - 400 Ft

Játék

2008.08.01. 08:58 - guess

A szobacicák életében a játék a legfontosabb, hogy meglegyen a mindennapi testmozgásuk, és boldog cicák lehessenek. Ha egyke a cicánk, akkor ez még fontosabb szerepet játszik. A boltokban kapható cicajátékok választéka igen széles, de akár egy papírgalacsinnal is nagyon jól el tudjuk szórakoztatni kedvencünket.

Körömvágás

2008.07.31. 19:43 - guess

A cicáknak érdemes vágni a körmüket, ugyanis az élezéssel csak hegyesednek, de nem kopnak eléggé, és így beleakadhatnak bútorokba, cicajátékokba, ami kellemetlenséget, rosszabb esetben balesetet is okozhat kedvencünknek. A körömvágás szabálya csupán annyi, h csak az átlátszó végeket lehet levágni (kb. 2 mm), akár egyszerű sima körömvágó ollóval, ami erőssebb körmöt is le tud vágni, akár körömvágó csipesszel is. Véleményem szerint ez utóbbi eszközzel lehet a legegyszerűbben elvégezni ezt a műveletet.

A körmök tövében idegek vannak, amikbe tilos belevágni!

A körömvágás igen egyszerű! A képen    látható módon finoman megnyomjuk a cicánk  tappancsát, és így előjönnek a karmok,  amiket könnyedén le tudunk vágni.

Cicavásárlás tenyészőtől

2008.07.22. 21:56 - guess

Ha fajtatiszta cica vásárlása mellett döntünk, akkor lehetőleg olyan tenyésztőtől "vásároljunk", ahol úgy tapasztaljuk, hogy megfelelően ápoltak, és egészségesek a cicusok. Érdemes több tenyésztőt végigjárni, és/vagy kiállításokon is szétnézni.

Ne lepődjünk meg, ha szerződést kötnek velünk a tenyésztők, és ivartalanításra köteleznek minket abban az esetben, ha hobbycicának vesszük a macsekot, ugyanis ez csupán azt jelenti, hogy nem tenyészthetjük. Ellenkező esetben az ár kétszeresét kell kifizetnünk. A hobby cicának eladott cicák is ugyanolyan szép, minőségi kiscicák, mint a tenyésztésre eladottak. Ugyanúgy lehet velük akár kiállításokra is járni!

A tenyésztők nagyrésze egészségügyi garanciát is vállal a kismacskákra! Ez azért fontos, mert így garantáltan egészséges kiscica kerül hozzánk! Nagyon fontos, hogy a kiscica valóban egészséges legyen, mert egy-egy nemesebb fajta választásánál bár előfordulnak sokszor több-10ezer forintos különbségek is a tenyésztők között, azonban érdemes elgondolkozni, és főleg megnézni, h az olcsóbb helyen valóban egészségesek és szépek-e a kiscicák. Hiszen az orvosi költség sem elhanyagolható, egy egészséges cicánál pedig a kötelező oltásokon- hobbycica esetén az ivartalanításra is - kívül nem kell más orvosi költséggel számolni!

Cicafekhely

2008.07.21. 20:57 - guess

A cicák többsége nagyon szert elbújni, és védett helyen aludni. Erre tökéletesen alkalmas akár egy kosár is, mint ahogy az a képen is látható. De vehetünk különböző alakú cicafekhelyeket vagy cicapárnát is számukra. Azonban ne lepődjünk meg, ha nem mindig fog a neki szánt helyen aludni, hiszen a cicáknak megvan az a tulajdonságuk, hogy minden napszakban más és más helyen szeretnek aludni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cica érkezése előtt feltétlen beszerzendő dolgok:

2008.07.20. 17:44 - guess

-Alomtálca: ha egyből fedeleset veszünk, annak az a hátránya, hogy túl magas a pereme, és a kiscica esetleg még nem tud belemászni. Éppen ezért szerintem kiscicáknál érdemes először egy olcsó kisebb alomtálcát választani, aztán ha már "kinövi" lehet venni neki akár fedeles, magas pereműt is, hiszen ezeknek több előnye is van: nemcsak a szagokat tartja bent, hanem az almot se kaparja ki belőle a cica.

-Alom: az almokat alapvetően kétféle csoportra oszthatjuk; vannak a csomósodóak, és a nem csomósodóak. A nem csomósodó almból csak a kakit kell kivenni naponta, egyébként havonta kell cserélni, hiszen a szemcsék magukba szívják a vizeletet. Ezek közül az almok közül a szilikonos a legjobb (nem büdösödik), kiállításokon is ezt használják legtöbben. A másik kategória a csomósodó almok. Ezek között sokkal szélesebb a választék a boltokban. Ezeknél több szempotot kell figyelembe venni: jól csomósodjon, ne porzódjon. Ezek közül az Aldiban kapható a legkiválóbb ár/minőség arányban. Nekünk ez vált be a legjobban.

-Hordozó: feltétlenül szükséges, hiszen ebben fogjuk hazaszállítani a tenyésztőtől/ismerőstől/stb. a kiscicát. Alapvetően itt is kétféle típus van: a box-os, valamint a puha, utazótáskaszerű cicahordozó. Én a box-osat ajánlom, mivel az utazótáska szerű cicahordozóból az én cicám pl. ki tudott mászni, hiába volt összecipzárazva. (tipp: ha a kiscica szereti a kuckós helyeket, akkor a hordozó kiváló alvóhellyé is válhat)

-Száraz- és nedvestáp: a kiscicáknak sok nedvességre van szükségük, ezért célszerű a száraztáp mellett alutasakos tápot is adni nekik. Száraztápból én a hills-royal canin-eukanoba tápok valamelyikét ajánlom. Mindhárom világmárka, és a hipermarketekben kapható tápoktól az különbözteti meg őket, hogy kb. 70 %-uk hús. Általában a gyorkajáldák menüjéhez szokták hasonlítani a hipermarketekben kapható különböző tápokat, hiszen ezekben nincs annyi tápérték, mint a már említett három világmárkás tápban. Alutasakos tápokból is igen széles a választék, ezek közül bármelyiket kipróbálhatjuk, azonban egyszerre sose vegyünk sokat egyféléből, mert időközben megunhatja a cica, tehát ezeket akár felváltva is lehet nekik adni.

-Kaparófa: nagyon fontos beszerezni, ha nem akarjuk hogy a bútorunk legyen a cicánk

körmeinek az áldozata. A cicabútorokat már úgy tervezik meg, hogy bele van építve a kaparófa is. Így akár 2000 Ft-ért is hozzájuthatunk egy kisebb cicabútorhoz, ami kettős funkciót is betölt a cica számára.

 

 

MacskaInfo

2008.07.20. 14:46 - guess

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert szeretnék segíteni a cicagazdiknak.

Amikor 1 éve megvettem egy brit ezüst-fekete csíkos kiscicát, számos probléma és kérdés merült fel bennem. Olyan kérdések, amik valószínűleg minden cicatulajdonosban felmerülnek (milyen almot válasszak, milyen táppal etessem, milyen egy cicakiállítás, milyen szőrhullás elleni praktikák vannak, mikor ivartalanítsam a kiscicát, stb.) Ezekre a kérdésekre sokszor saját tapasztalataim alapján kaptam meg a választ, melyeket szeretnék megosztani Mindenkivel!

 

 

 

· 1 trackback